ANBO start Kerstkaartenactie

ANBO start een kerstkaartenactie. De ouderenvereniging is geschrokken van het aantal ouderen dat verwacht de Kerst alleen of hooguit met de partner te zullen doorbrengen. Bijna de helft denkt geen bezoek te krijgen of gaat niet op bezoek vanwege de coronacrisis. Met Oud en Nieuw is dat percentage zelfs 62 procent.
“Heel veel meer ouderen dan in andere jaren zullen de feestdagen zonder gezelschap moeten vieren. Zo’n 95 procent van de ouderen woont zelfstandig. Zij zien heel weinig mensen, waardoor eenzaamheid op de loer ligt”, vertelt Bernadet Naber van ANBO. “Zo’n kerstkaart is natuurlijk maar een klein lichtpuntje en toch zijn dit soort dingen belangrijk.”

Dat kan de 90-jarige Fred Weinberg beamen. Hij kreeg in juni een handvol verjaardagskaarten van onbekenden na een oproep hiervoor. “Dat heeft heel veel indruk gemaakt”, vertelt Weinberg. “Hoeveel kan ik niet vertellen. Wacht maar tot je zelf negentig bent, dan snap je het.”

ANBO verwacht met de kerstkaartenactie duizenden mensen te mobiliseren die een kaart willen maken voor een ander. De kaarten zullen via thuiszorgmedewerkers bezorgd worden bij zo’n 15.000 ouderen.